Helse hos hund

  • Er hunden kvikk?
  • Våken?
  • Får du respons? Eller er den sløv? slapp? farge?
  1. Diaré (det er ikke unormalt at en hund har diaré over et kortere tidsrom)
  2. Sjekk avføring for blod og parasitter
  3. Sjekk urin for blod og unormal sterk lukt
  4. Kontroller om hunden tisser unormalt ofte
  • Hunden ikke kaster opp hele tiden
  • Det ikke varer i mer enn 2 dager
  • Du ikke ser blod i avføring
  • Hunden er ganske normal i aktivitet
  • Hunden har tilgang til, og drikker vann

Når hunden får diaré, ikke gi mat på 24 timer, deretter gi en liten porsjon tørrfôr og om avføring er normal, gi en halv porsjon tørrfôr neste måltid og tilbake til normal foring deretter. Om det er ikke bedre etter 2 døgn, ring skolen.

Bein og labber

På vinteren kan de bli skadet av is, snø og salt på veiene. Dersom de ikke er for såre, kan labbene bli renset og smøret med fet salve eller potevoks og deretter benytte en potesokk for beskyttelse. Ved mye springing, kan labbene ha en tendens til å bli tynnslitte, i disse tilfellene kan hunden ha på sokker.

Negler og klør

Veldig ofte kan negler brekke eller bli skadet på asfalt eller metalltrapper. Det er ikke farlig, men smertefullt og det blør ofte veldig mye. For å stoppe blødning legg på en kompress, eller bruk quick stop. Om klørne er brukket langt opp, nær labben og fortsatt sitter fast, må en tur til dyrlegen påregnes, men husk å ringe skolen først. Gå ikke med hund i rulletrapper!

Innvolls parasitter (i avføring)

Bendelorm: Små, hvite, som riskorn i anusområdet. Spolorm: Hvite, lange og tynne, ser ut som englehår eller spagetti. Hakeorm, piskeorm, Coccidia, Giardia: Sees vanligvis ikke i avføring. Kan være tilstede dersom det er blod i avføring.

Det er ikke unormalt at det er litt smuss i øyekroken til hunden, så lenge dette ikke er gul/grønn i fargen er det ingenting å bekymre seg over. Man kan skylle øynene med øyebadevann/saltvann.

Pels

Sjekk om hunden din røyter unormalt mye eller mangler glans i pelsen

Hud og tenner

Har den flass? klumper? kutt? sår? Det er vanlig at en hund kan få litt flass når den er stressa. Parasitter, lus, flått

Gi hunden tyggeben for å forhindre tannstein og belegg

Kontroll av øyne

Væsker, rødhet, misfarging, pupiller, størrelse

Kontroll av ører

Lukt, voks, smerte, smuss, rister hunden på hodet ofte?

Kontroll av nese

Unormal utflod (farge, mengde)

Kontroll av munn

Tannstein/brunt belegg, gingivitis/rødt tannkjøtt, farge på tannkjøtt (skal være lakserødt/rosa)

Kennelsår

Sees oftes på albue og hofter, siden dette er beinområder. Ofte vil hunden få hard hud. Prøv å holde det rent og gi hunden noe mykt å ligge på.

Slikkesår

Et rødt, berørt område pga slikking. Området trenger å bli renset. Bruk gjerne pyrisept eller klorhexidin. Eddikspray bør sprayes på for å hindre slikking. I ekstreme tilfeller, bør hunden ha skjerm, når den ikke er under oppsyn.

Analskjertler

Se etter om hunden sitter og sleper seg bortover bakken/aker seg, kan trenge profesjonell hjelp til å tømme kjertler. Ring skolen om dette er tilfellet.

Kennelhoste

Tørrhoste, smitte spres gjennom luften. Dette er ekstremt smittsomt og varer ofte i flere uker. Blir ofte verre når hunden er aktiv. Hunden kan hoste så hardt at den brekker seg. (Slim/hvitt skum) Hunden må holdes i ro og helt unna andre hunder. Om hunden blir allment i dårlig form, (Se innledning), eller ikke bedre etter 2 uker, ring skolen.

Parvovirus

Hund har mye, helt væskeaktig diaré som lukter veldig vondt! Hunden må holdes unna andre hunder. Ring skolen!

Ved større inngrep skal skolen kontaktes!

Har du mistanke om at det er noe galt med hundens helse? Ta kontakt med hundeskolen snarest mulig.

Ved akutt sykdom, ta kontakt med veterinær og underrett, deretter hundeskolen.

Skolens Veterinær - Vestby Dyreklinikk

Kristin Engesæth
+47 64 95 04 20
+47 99 71 33 36

Jeløy Dyreklinikk (døgnvakt)

+47 69 91 10 90

Norges Veterinærhøgskole (døgnvakt)

+47 22 96 49 10

Vaksinering

Hunden er ferdig vaksinert når de går ut som fôrvertsvalper. Re-vaksinering skal utføres en gang i året etter påminnelse fra skolen.

Tur til utlandet (bortsett fra Sverige): Hunden må vaksineres mot rabies og ta blodprøve. Fôrvertsvalper skal ikke reise utenlands (bortsett fra Sverige).

Bitt og stikk

Veps og lignende: Hvis det oppstår en reaksjon eller hunden blir stukket i munn oppsøk dyrlege

Hoggorm: Hold hunden i størst mulig grad i ro. Om det er mulig, så bær gjerne hunden. Få den til nærmeste dyrlege så fort som mulig

Løpetid

Tispene vil få løpetid når de er mellom 7-14 måneder gamle, men dette kan variere. Når tispen har løpetid så er det viktig at hun holdes unna andre hannhunder i HELE perioden. Tispen skal aldri være løs eller uten oppsyn i denne perioden. Løpetiden varer vanligvis i 2-3 uker, men noen kan også ha det lenger.